Używamy pilków cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Możesz wyłączyć je w ustawleniach przegladarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.
Golonka na piwie Porter
EN PL

Golonka na piwie Porter

Składniki na 4 porcje:

– 4 małe golonki,
– sól do smaku,
– pieprz mielony,
– papryka mielona,
– liść laurowy,
– kilka ziarenek ziela angielskiego,
– trochę kolendry,
– troszkę kminku,
– 1-2 łyżki majeranku,
– marchewka, cebula,
– korzeń pietruszki,
– korzeń selera,
– por biały,
– olej do smażenia,
– 1-2 butelki piwa (Lwowskie Porter),
– koncentrat pomidorowy (mała porcja)

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i wąskim garnku, zalać piwem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowane golonki wyjąć (nie mogą być rozgotowane). Warzywa przetrzeć przez sito, dodać koncentrat, zrobić gęsty sos i zalać nim mięso.

 

Zobacz także:

Lwowskie 1715

Klarowne, słomkowo złote w barwie klasyczne jasne piwo dolnej fermentacji. Nieco kukurydziane w aromacie, bardzo...

zobacz więcej
Lwowskie Porter

Solidna propozycja ukraińska z kategorii porterów bałtyckich. Intrygująca, ciemnobrązowa barwa, mieniąca się...

zobacz więcej