Szyszki chmielu działają uspokajająco i nasennie, a także są uważane za kopalnie cennych substancji leczniczych.
Większości z nas chmiel kojarzy się z piwem – słusznie, ale to nie wszystko, do czego przydaje się chmiel. Szyszki chmielu od dawien dawna znane są między innymi ze swoich właściwości uspokajających.
W lecznictwie wykorzystywane są szyszki chmielu, czyli żeńskie owocostany, oraz lupulina, lepka, żółta substancja, którą uzyskuje się przez pocieranie główek włosków gruczołowych szyszki. Szyszki i lupulina zawierają żywice chmielowe, olejki eteryczne, garbniki, goryczki oraz flawonoidy (m.in. ksantohumol). Olejek eteryczny chmielu ma około 150 substancji aktywnych, które wykazują właściwości lecznicze.
Substancje czynne chmielu zwyczajnego sprawiają, że bodźce trafiają do ośrodkowego układu nerwowego wolniej; spowalnia też praca kory mózgowej. To dlatego szyszki chmielu mają właściwości przede wszystkim uspokajające. Mogą przynieść ulgę osobom, które cierpią na:
Chmiel pomaga również w problemach z trawieniem. Goryczki zawarte w roślinie wspomagają wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Chmiel może zatem załagodzić wzdęcia i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Co więcej, chmiel ma właściwości rozkurczowe i dzięki temu działa moczopędnie.
O piwie… czyli ciekawostki na temat piwa, o tym czego piwo nie lubi, jaka jest idealna pianka…
Co na pytanie: “Pić czy nie pić po biegu?” mówią naukowcy? Czy sprzyjają piwu, czy kategorycznie go…
Nazwijmy rzeczy po imieniu: Polacy lubili i lubią spożywać alkohol. Jak pisze portal badania.net 76% Polaków…