Dobre piwo to coś znacznie więcej niż dobry smak i okazja do spotkania ze znajomymi. To solidny zastrzyk zdrowia. A więc zdrowie!
Piwo to jeden z najszlachetniejszych napojów, jakie wymyślił człowiek.
To znacznie więcej niż tylko kompilacja wody ze zdrową dawką słodu, chmielu i drożdży. To – oprócz niewątpliwie przyjemnego smaku – naprawdę solidny zastrzyk zdrowia. Piwo poprawia pracę nerek, a dzięki dużej zawartości krzemu wzmacnia kości. No i jest świetnym izotonikiem oraz jedynym napojem alkoholowym, który można pić po treningu.
Smak piw mogą zepsuć dwie rzeczy: zbyt wysoka temperatura i kolor butelki. Zielony w mniejszym stopniu blokuje promienie UV. Brązowe butelki zatrzymują więcej promieni, więc piwo ma nieco inny zapach. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie piwa lubią chłód. Ciemne smakują najlepiej w temperaturze ok 10-12 stopni, jasne w niższych (5-7 stopni).
…10 razy w miesiącu. Taka dawka alkoholu zmniejsza procesy zapalne.
Finland’s National Public Health Institute przeprowadził Badania, z których wynika, że butelka piwa dziennie o 40% zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Staraj się nie dopuścić, by pianka wylała się na kufel lub by ktoś próbował Cię przekonać o wyższości piwa bez piany. Pianka to ważna bariera, która chroni cenne związki w piwie przed odparowaniem. Do takich związków należą oleje chmielowe, które mają wpływ na dobry smak piwa. Ważna jest również konsystencja pianki. Powinna być zbita i aby uzyskać optymalną, powinna być wlewana do szkła dość szybko i pod właściwym kątem.
Podawaj w dobrej temperaturze
14-18° |
portery bałtyckie, india pale ale, imperial stout, eisbock, doppelbock barley wine |
|
12-14° |
belgijskie piwa mocne, klasztorne, brown ale, bitter, premium bitter, koźlaki |
|
8-12° |
pilzner, porter, pale ale, piwa wędzone, stout, dunkelweizen, dry stout, sweet stout |
|
4-7° |
piwa pszeniczne, jasne i ciemne lagery, premium lager, ale mocne belgijskie, witbier |
University Medical Center w Amsterdamie potwierdziło w swoich testach, że umiarkowane picie piwa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o prawie 30%
Naukowcy z London’s Global University odkryli, że najmniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca mieli badani przez nich Czesi, którzy wypijali od 1 do 6 piw tygodniowo.
Osoby, które wypijają szklankę piwa dziennie, miały – wg University of Texas Southwestern – niższe poziomy hormonów stresu oraz niższe ciśnienie od tych, którzy pili inne alkohole.
Jeden kufel dziennie – wg University of Western Ontario – poprawia wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.