Używamy pilków cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Możesz wyłączyć je w ustawleniach przegladarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.
Risotto na piwie

Przepis

20 ml jasnego piwa
350 g ryżu Al dente
50 g masła
4 Kiełbaski
Cebula
Zielona pietruszka
Bulion
Tarty ostry ser
Sól

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać ryż i podsmażyć go. Wlać piwo i dusić na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż do momentu wyparowania wywaru. Następnie dolać 150 ml gorącego bulionu i przedłużyć duszenie dolewając co jakiś czas bulionu i mieszając. Na końcu dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz 2 łyżki tartego sera, posiekaną natkę pietruszki oraz sól. Dobrze wymieszać. Risotto należy podawać na gorąco.

Franziskaner Kristall

To rasowe piwo pszeniczne w stylu bawarskim, dzięki filtracji stało się nieco delikatniejsze od swego starszego...

zobacz więcej