Używamy pilków cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Możesz wyłączyć je w ustawleniach przegladarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.
Pierogi

Chcemy podzielić się z Państwem przepisem na pierogi Pani Aleksandry Mińkowska, jak został nas przesłany w ramach konkursu na Testera Kwasu Chlebowego. Pani Aleksandra szczególnie poleca spożywać kwas chlebowy z pierogami ruskimi

Przepis Pani Aleksandry:

Ciasto:

Ugniatamy mąkę dodając co jakiś czas gorącą wodę, tak, żeby masa się lepiła. Gdy już ugnieciemy, zawijamy ciasto w ściereczkę i odkładamy na 20 minut na kaloryfer, bądź inne w miare ciepłe miejsce. Ciasto kroimy na mniejsze części, tak, żeby po

rozwałkowaniu zmieściły nam się na stolnicy. Szerokim kubkiem (szklanką) wykrawamy koła, do których będziemy wkładać farsz.

Farsz:

Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę razem z białym serem. Dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem. Nakładamy farsz na wycięte koła i lepimy pierogi. Lepić można na kilka sposobów, ja polecam sposób mojej babci, dzięki któremu powstaje na obrzeżach warkocz. Można także zlepić pierogi widelcem, bądź specjalną maszynką. Zawinięte pierogi wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, do której uprzednio dodaliśmy kilka kropel oleju. Gdy pierogi wypłyną, wyjmujemy je i hartujemy zimną wodą. Ważne jest też, żeby nie układać pierogów jeden na drugim, bo się skleją. Należy położyć je koło siebie, ale w bezpiecznej odległości na ściereczce, do wyschnięcia. Na zakończenie można pierogi podsmażyć i podać, bądź podać je z kwaśną śmietaną lub skwareczkami. Smacznego!

Hoegaarden Rosee 0,25l

zobacz więcej
Hoegaarden White 0,33

Witbier, czyli odmiana piwa pszenicznego, może stanowić świetny początek eksploracji ciekawych belgijskich stylów piwa...

zobacz więcej
Kaiserdom Dark Lager 0,5

Pochodzące ze stolicy niemieckiego piwowarstwa - Bambergu, klasyczne ciemne piwo dolnej fermentacji...

zobacz więcej