Używamy pilków cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Możesz wyłączyć je w ustawleniach przegladarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.
Gołąbki i kwas chlebowy

Gołąbki popijaj kwasem chlebowym!

Oczywiście nie chodzi o ptaki nazywane gołębiami, a o znaną wszystkim popularną potrawę. Jak pisze Barbara Ogrodowska w swoim opracowaniu „Wigilia Polska”, wydanym przez Państwowe Muzeum Etnograficzne, tradycja przygotowywania gołąbków w Polsce przyszła z Ukrainy z okolic Tarnopola na początku XIX stulenia.

Początkowo były one jedną z głównych potraw wigilijnych. Później gołąbki stały się daniem obiadowym i teraz są narodową potrawą kuchni ukraińskiej. Organizowane są festiwale gołąbków, najbardziej znane odbywają się we wsiach Czetfałwa i Welykyj Byczkiw na Zakarpaciu. W Ukrainie gołąbki znane są od XIV – XV wieku.

Bardzo możliwe, że danie zapożyczono z kuchni tureckiej lub tatarskiej, a liście  winogron zamieniono liśćmi kapusty, baraninę – wieprzowiną, ryż – kaszą jaglaną (w wersji pierwotnej). Istnieje także teoria, że to Grecy, jako pierwsi w Europie przygotowywali gołąbki w liściu kapuścianym. Jest ona bardzo prawdopodobna a gołabki w liścu kapusty mogą pochodzić od Greków, którzy zamieszkiwali Krym za czasów kolonii greckich nad Morzem Czarnym, aż do czasu, kiedy to Katarzyna II przesiedliła ich nad Morze Azowskie.

Na dzień dzisiejszy w Ukrainie znanych jest wiele gatunków gołąbków:

– z kiszoną kapustą;

– z posiekaną szynką;

– z kaszą gryczaną i grzybami;

– z mięsem;

– z kaszą perłową;

– z ryżem i marchwią;

– z grzybami;

– ze skwarkami;

– z warzywami;

– z cząbrem;

– ze słodką papryką.

Oprócz świeżego liścia kapusty, do zawijania  gołąbków można używać kiszone liście kapusty, liście winogron, zarówno świeże, jak i kiszone, liście młodych buraków, chrzanu. Również duszenie gołąbków może odbywać się w pomidorach albo śmietanie… Przygotowanie gołąbków pozwala na wykazanie się dużą ilością fantazji. I oczywiście, do popicia – Kwas Chlebowy Obolon, ewentualnie piwo: do gołąbków jarskich, czy też faszerowanych kaszą – tylko Obolon jasne lub pszeniczne, do gołąbków z mięsem polecamy Obolon Aksamitne.

Etymologia

Jak pisze F. Sławski w Słowniku etymologicznym języka polskiego, nazwy zwierząt i ptaków są w językach słowiańskich nierzadko wykorzystywane do nazywania pieczywa i potraw, zwłaszcza obrzędowych (por. byczek ‘kukiełka wypiekana na wesela’, gąska ‘rodzaj ciasta’ i in.). Nazwa gołąbki (zdrobnienie od gołąb) oznaczająca ‘potrawę z kaszy i siekanego mięsa zawijaną w liście kapusty’ jest prawdopodobnie zapożyczona z ukraińskiego hołubci (stanowi kalkę językową) i znana jest w polszczyźnie od XIX wieku. Nazwa tej potrawy występuje również w podobnej formie w innych językach, por. ruskie hołubci (A. Brückner Słownik etymologiczny języka polskiego) i rosyjskie gołubcý; podobne formy nazywają także inne potrawy, np. serbskie i chorwackie dialektalne golubići ‘rodzaj klusek’ i bułgarskie gъlъbnik‘rodzaj obrzędowego chleba’.

Bon Secours Brune

zobacz więcej
Franziskaner Kristall

To rasowe piwo pszeniczne w stylu bawarskim, dzięki filtracji stało się nieco delikatniejsze od swego starszego...

zobacz więcej