Używamy pilków cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Możesz wyłączyć je w ustawleniach przegladarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.
O piwie

Dobre piwo to coś znacznie więcej niż dobry smak i okazja do spotkania ze znajomymi. To solidny zastrzyk zdrowia. A więc zdrowie!

Piwo to jeden z najszlachetniejszych napojów, jakie wymyślił człowiek.

To znacznie więcej niż tylko kompilacja wody ze zdrową dawką słodu, chmielu i drożdży. To – oprócz niewątpliwie przyjemnego smaku – naprawdę solidny zastrzyk zdrowia. Piwo poprawia pracę nerek, a dzięki dużej zawartości krzemu wzmacnia kości. No i jest świetnym izotonikiem oraz jedynym napojem alkoholowym, który można pić po treningu.

Czego piwo nie lubi

Smak piw mogą zepsuć dwie rzeczy: zbyt wysoka temperatura i kolor butelki. Zielony w mniejszym stopniu blokuje promienie UV. Brązowe butelki zatrzymują więcej promieni, więc piwo ma nieco inny zapach. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie piwa lubią chłód. Ciemne smakują najlepiej w temperaturze ok 10-12 stopni, jasne w niższych (5-7 stopni).

Idź na piwo!

…10 razy w miesiącu. Taka dawka alkoholu zmniejsza procesy zapalne.

Na zdrowe nerki

Finland’s National Public Health Institute przeprowadził Badania, z których wynika, że butelka piwa dziennie o 40% zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Idealna pianka

Staraj się nie dopuścić, by pianka wylała się na kufel lub by ktoś próbował Cię przekonać o wyższości piwa bez piany. Pianka to ważna bariera, która chroni cenne związki w piwie przed odparowaniem. Do takich związków należą oleje chmielowe, które mają wpływ na dobry smak piwa. Ważna jest również konsystencja pianki. Powinna być zbita i aby uzyskać optymalną, powinna być wlewana do szkła dość szybko i pod właściwym kątem.

Podawaj w dobrej temperaturze

14-18° portery bałtyckie, india pale ale, imperial stout, eisbock, doppelbock barley wine
12-14° belgijskie piwa mocne, klasztorne, brown ale, bitter, premium bitter, koźlaki
8-12° pilzner, porter, pale ale, piwa wędzone, stout, dunkelweizen, dry stout, sweet stout
4-7° piwa pszeniczne, jasne i ciemne lagery, premium lager, ale mocne belgijskie, witbier

Zapobiega cukrzycy

University Medical Center w Amsterdamie potwierdziło w swoich testach, że umiarkowane picie piwa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o prawie 30%

Wzmacnia serce

Naukowcy z London’s Global University odkryli, że najmniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca mieli badani przez nich Czesi, którzy wypijali od 1 do 6 piw tygodniowo.

Obniża ciśnienie krwi

Osoby, które wypijają szklankę piwa dziennie, miały – wg University of Texas Southwestern – niższe poziomy hormonów stresu oraz niższe ciśnienie od tych, którzy pili inne alkohole.

Wyostrza wzrok

Jeden kufel dziennie – wg University of Western Ontario – poprawia wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.